Οι κριτικές Airbnb είναι πολύ σημαντικές. Δεν επηρεάζουν μόνο την επιτυχία της επιχείρησης, αλλά είναι και πολύ προσωπικές. Μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή μιας πληρέστερης εικόνας της γειτονιάς, όπως αξιοθέατα, μουσεία, μαγαζιά εστίασης και γενικότερα σημείων κοινού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, παρέχουν μία ανασκόπηση της ποιότητας των ανέσεων, της προσβασιμότητας του ακινήτου, της διαθεσιμότητας των οικοδεσποτών και οποιωνδήποτε άλλων πιθανών χρήσιμων πληροφοριών, είτε θετικών, είτε αρνητικών για τους μελλοντικούς επισκέπτες.

Η πλειοψηφία των επισκεπτών, παλαιότερα αλλά και ακόμα εντονότερα τα τελευταία χρόνια, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις κριτικές Airbnb όταν επιλέγει ένα ακίνητο για βραχυχρόνια μίσθωση – διαμονή. Ταυτόχρονα, οι κριτικές από παλαιότερους επισκέπτες μπορεί να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες που ένας οικοδεσπότης μπορεί να έχει παραλείψει. Όπως για παράδειγμα, ο θόρυβος του δρόμου ή η ποιότητα σύνδεσης του Wi-fi. Όσες περισσότερες διαθέτει το ακίνητο τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργηθεί θετική εντύπωση, εφόσον είναι θετικές και οι κριτικές, στον μελλοντικό δυνητικό επισκέπτη. Οι επισκέπτες αποφεύγουν τις καταχωρήσεις με λίγες ή καθόλου κριτικές και είναι πιο επιφυλακτικοί για το τι θα συναντήσουν πραγματικά στον προορισμό τους. Παράλληλα, η κοινότητα των επισκεπτών θεωρεί ότι οι κριτικές Airbnb μπορούν να προστατεύσουν μελλοντικούς επισκέπτες από ανεπιθύμητα γεγονότα.

Υπάρχει όμως και ο αντίποδας, καθ’ ότι ένα ακίνητο, με πολύ ξεκάθαρη περιγραφή, ρεαλιστικές φωτογραφίες και απόλυτη διαφάνεια μπορεί να αποκτήσει πολύ καλές κριτικές Airbnb από την κοινότητα και αυτό να εκτινάξει την επιλογή του από μελλοντικούς επισκέπτες. Καταλαβαίνει κανείς ότι οι κριτικές Airbnb είναι εξαιρετικά χρήσιμες και μπορούν να γίνουν ένα πραγματικό εργαλείο για την αύξηση της παραγωγικότητας του ακινήτου όταν τηρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Η βασική αρχή που πρέπει όλοι να έχουν στο μυαλό τους είναι ότι οι κριτικές Airbnb αποτυπώνουν την γνώμη της κοινότητας για το ακίνητο και συνεπώς χρειάζονται πολύ συγκεκριμένοι και μεθοδικοί χειρισμοί ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παράλληλα, για τους οικοδεσπότες οι κριτικές Airbnb μπορούν να γίνουν ένα φοβερά χρήσιμο εργαλείο, γιατί μέσα από εκεί μπορούν να λάβουν ανατροφοδότηση για τα σημεία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος ή για τα σημεία προς βελτίωση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι κριτικές της Airbnb συχνά δεν εμφανίζονται με χρονολογική σειρά, επομένως είναι σημαντικό να τις περιηγηθείτε σε όλες για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε την πιο πρόσφατη.

Εν γένει η πλατφόρμα, έχει πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία αναφορικά με τις κριτικές Airbnb. Πιο συγκεκριμένα όπως η ίδια δηλώνει, «Στηρίζουμε την ειλικρίνεια», δηλαδή η κοινότητα βασίζεται στην ειλικρίνεια και τη διαφάνεια. Επειδή τόσο οι κριτικές από επισκέπτες όσο και από οικοδεσπότες δημοσιεύονται ταυτόχρονα και δεν είναι δυνατή η μεταγενέστερη επεξεργασία τους, δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς ότι το άλλο άτομο θα διαβάσει την κριτική και θα αλλάξει τη δική του. Αυτός είναι ένας τρόπος διασφάλισης της εγκυρότητας για τις κριτικές Airbnb και ο τρόπος λειτουργίας τους δεν έχει αλλάξει καθόλου σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της πλατφόρμας.

Επειδή οι επισκέπτες αναζητούν ολοένα και περισσότερο αμεσότητα είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η επικοινωνία είναι ο νούμερο ένα κανόνας της καλής φιλοξενίας. Πέρα από την καταχώρηση, η άμεση επικοινωνία με έναν επισκέπτη ξεκινά αμέσως με το πρώτο ερώτημα. Πάντα να κάνετε μερικές ερωτήσεις στους πιθανούς επισκέπτες μετά από κάθε αίτημα κράτησης, χωρίς να είστε αγενής ή αδιάκριτος/η, αλλά για να βεβαιωθείτε ότι η καταχώρηση τους ταιριάζει. Πραγματικά, τότε ξεκινάτε τη διαδικασία για να λάβετε μια κριτική πέντε αστεριών.